Priemysel SR spomalilo v auguste aj spomalenie ekonomiky Nemecka

10.10.2014 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Rast priemyselnej výroby v SR sa v auguste 2014 spomalil zo 4,3 % v júli na 2,7 % v auguste, teda o niečo viac, ako sa očakávalo. "Podpísalo sa pod to spomalenie nemeckej ekonomiky, nášho hlavného exportného partnera, ako aj dlhšie letné odstávky automobiliek," uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová v reakcii na štatistické údaje k augustovej priemyselnej produkcii.

Výroba dopravných prostriedkov podľa nej medziročne klesla o 1,8 %. K rastu priemyselnej produkcie prispela najmä výroba kovov a kovových konštrukcií, ktorá vzrástla o 17,8 % oproti augustu 2013. Ďalším výrazným ťahúňom bola výroba elektrických zariadení, ktorá zaznamenala rast o 32,9 % oproti vlaňajšku. "Naopak, negatívne k rastu priemyslu prispela výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov, ktorá medziročne poklesla o 10,1 %," spresnila.

"V najbližších mesiacoch očakávame ďalšie mierne spomaľovanie rastu priemyslu vzhľadom na horšiu situáciu Nemecka, ako aj pretrvávajúce geopolitické napätie," doplnila Muchová.

"Viaceré predstihové indikátory naznačujú, že nemecký priemysel má určité problémy s odbytom, hlavne z krajín zvnútra eurozóny. Najprestížnejší predstihový indikátor PMI naznačuje, že v ďalších mesiacoch môžeme čakať skôr stagnáciu výroby nášho najväčšieho obchodného partnera - Nemecka," potvrdil aj ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Prvé signály spomalenia výroby sa podľa Fojtíka už objavujú aj na Slovensku, keď niektoré automobilové závody ohlasujú prerušenie produkcie pre nižší dopyt. "Očakávame, že rast priemyslu bude v nasledujúcich mesiacoch nižší ako priemer za uplynulé obdobie tohto roku a nedá sa úplne vylúčiť ani krátkodobý prepad do záporných čísiel," podčiarkol.

Podľa makroekonóma VÚB banky Andreja Aradyho sa v Nemecku, Česku, Maďarsku a aj Poľsku priemysel v auguste vyvíjal oveľa horšie, ako sa očakávalo. "Spoločnou črtou bolo výrazne oslabenie sektora automobilov, a to možno pozorovať aj v domácom priemysle," konštatoval.

"Mimo spracovateľskej výroby priemysel dosahoval dobré výsledky. Hoci ide len o malú časť celkového priemyslu, ťažba aj sieťové odvetvia slušným rastom brzdili spomalenie celkového priemyslu," zdôraznil.

"Pri výhľade na najbližšie obdobie máme obavy, či sa ostatné oslabenie priemyslu v zahraničí naplno neprenesie do domácej výkonnosti až s oneskorením," dodal Arady.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie (IPP) sa v auguste 2014 v porovnaní s augustom 2013 zvýšil o 2,7 %. Vývoj ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 19,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,6 % a v priemyselnej výrobe o 2,3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v auguste 2014 oproti júlu 2014 vzrástla o 0,3 %.
 

Vyberte región